Egységesebb szabályok a bejelentések formai követelményeiről - módosultak az alaki rendeletek

2012. július 15-én lép hatályba az egyes iparjogvédelmi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 30/2012. (VI. 25.) KIM rendelet. Az iparjogvédelmi bejelentésekre vonatkozó alaki követelményeket tartalmazó miniszteri rendeleteket érintő módosítások indokai és a fontosabb változások a következők szerint foglalhatók össze.

A rendeletek módosítása egyfelől annak érdekében vált szükségessé, hogy a rendeleti szintű szabályozás megőrizze összhangját a többször módosított törvényi rendelkezésekkel.

Emellett a joggyakorlat irányából felmerült igényként jelentkezett a szabadalmi és használatiminta-oltalmi bejelentésekre vonatkozó részletes alaki szabályok egymáshoz igazítása, és ezáltal olyan alaki szabályozás megvalósítása, amely kizárólag az egyes oltalmi formák eltérései által indokolt különbségeket tartja fenn, az egyéb különbségeket pedig felszámolja. A két alaki rendelet közelítésének indoka alapvetően az a szándék, hogy a módosítások eredményeképpen a származtatott bejelentések elkészítése egyszerűsödjön, de a bejelentésekre vonatkozó rendelkezéseket rokonítja az is, hogy a nemzetközi oltalomszerzés viszonylatában, az ún. uniós elsőbbség érvényesítése során a használatiminta-oltalmi bejelentés és a szabadalmi bejelentés egymás számára kölcsönösen hivatkozási alapul szolgálhatnak.

Az érintett rendeletek kiigazítása többek között a rajzok elkészítésére, méretezésére és grafikai kivitelezésére vonatkozó követelményeket egységesíti. A módosítás ugyanakkor a használati minták és a találmányok címére vonatkozó rendelkezések eltéréseit is megszünteti: hatályukat vesztik ugyanis a használati mintaoltalmi bejelentésekre vonatkozóan azok a többletkorlátozások, amelyek szerint a minta címe nem tartalmazhat rövidítést, tulajdonnevet vagy idegen kifejezést. A módosításnak ugyanakkor nem célja, hogy a minták címében a jövőben (nem köznevesült) tulajdonnevek legyek használhatóak: a továbbiakban a fantázianév használatának tilalma zárja ki azt, hogy a találmány egy tulajdonnév alkalmazásával - amely a találmány tárgyát nem azonosítja, így annak vonatkozásában fantázianévnek minősül - legyen megjelölve a bejelentésben.

A módosuló rendelkezések közül ki kell emelni továbbá, hogy a formatervezési mintaoltalmi bejelentésben - tekintettel a közzététel intézményének megszűnésére és az ügyviteli fejlesztésekre - a minta ábrázolását a jövőben elegendő egy példányban benyújtani.

2012/06/26